Nu te zien

De Tijdtrap is de permanente tentoonstellingsruimte in de parkeergarages van de Markthal. In De Tijdtrap zijn de  archeologische bodemvondsten te zien die zijn opgegraven in de bouwput. De Tijdtrap is iedere dag gratis toegankelijk en de bijzondere objecten in vitrines zijn goed te bekijken vanaf de verschillende verdiepingen vanuit de parkeergarage. Via de schuifdeuren in het roltrappenhuis kom je in de parkeergarage.

Verdieping -1: introductie
Wanneer je De Tijdtrap afdaalt kun je op verdieping -1 bij de informatiezuil meer te weten komen over het archeologisch onderzoek dat is gedaan in de bouwput van de Markthal, en de bewoningsgeschiedenis van dit deel van Rotterdam.

Verdieping -2: Rotterdam in de Gouden Eeuw
Op de verdieping -2 krijg je een goed beeld van de periode 1550-1870 door de bijzondere archeologische vondsten die zijn gedaan tijdens de opgraving op de plek van de Markthal. De vondsten illustreren het leven in dit deel van Rotterdam met onder andere kook-, eet- en drinkgerei uit deze periode. De wijk stond toen bekend als het Westnieuwland.

Verdieping -3: Laat middeleeuws Rotterdam
Op de verdieping -3 beland je in het laat-middeleeuwse Rotterdam (1350-1550). Op de plaats van de Markthal bevond zich toen een middeleeuwse wijk, die rond 1350 werd aangelegd en voornamelijk bestond uit houten huizen. Vondsten uit de bouwput van de Markthal illustreren het leven in die dagen en tonen ook hoe er toen gekookt en gegeten werd.

Verdieping -4: Rotta, een dorpje voor Rotterdam ontstond 
Op de verdieping -4 wordt je geïnformeerd over de bewoning die aan de middeleeuwse stad Rotterdam vooraf gaat. In de bouwput van de Markthal zijn resten gevonden van de nederzetting Rotta, die duizend jaar oud zijn. Ze zijn op de verdieping -4 te zien. Ook het opgravingswerk van de gemeentelijk archeologen wordt daar geïllustreerd.