een nieuwe tentoonstellingsruimte

De Tijdtrap is een nieuwe permanente tentoonstellingsruimte in de parkeergarages en het roltrappenhuis van de Markthal met de archeologische bodemvondsten die zijn opgegraven in de bouwput. De Tijdtrap is iedere dag gratis toegankelijk en de objecten in vitrines (niveau -2,-3, -4) zijn goed te bekijken vanuit de parkeergarage.

Als je nu door de binnenstad van Rotterdam loopt kun je je nauwelijks voorstellen hoe de stad er in de Middeleeuwen heeft uitgezien. Toch bevinden zich meters onder straatniveau nog vele resten van gebouwen en vondsten uit die tijd.

Beweeg met een roltrap letterlijk door de tijd heen en ervaar de geschiedenis van Rotterdam in beeld en originele objecten. De Tijdtrap is dagelijks toegankelijk en via het trappenhuis van de parkeergarage daal je 15 meter naar beneden. Elke verdieping staat voor een eerdere periode in de geschiedenis van de stad en brengt je dichterbij de oorsprong van Rotterdam. De Tijdtrap is een ontwerp van bureau Kossmann.dejong.

markthal rotterdam

Markthal Rotterdam is de eerste overdekte versmarkt in Nederland. Provast won 10 jaar geleden, samen met architect Winy Maas van MVRDV, de competitie en is 2009 met de bouw van dit spectaculaire project gestart. De Markthal bestaat uit 96 versunits, 20 winkel- en horeca-panden, 228 appartementen en 1200 parkeerplaatsen.

Het gebouw ligt in het hart van de stad, vlakbij de Hoogstraat, waaronder zich de resten bevinden van de dam in de Rotte. Het is de plek waar de stad Rotterdam ontstond. Aan dat vroege begin herinnert nu door het bombardement van mei 1940 helaas weinig meer in Rotterdam; alleen de nabijgelegen Laurenskerk verwijst nog naar het middeleeuwse verleden van Rotterdam.

Bij de bouw van de Markthal hebben de archeologen van Bureau Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam (BOOR) in 2009 en 2010 ruim baan gekregen bij het blootleggen van de historie van Rotterdam. Bij dit archeologisch onderzoek zijn talrijke bewoningssporen gevonden en vele honderden vondsten gedaan, die samenhangen met de pre-stedelijke nederzetting Rotta (900-1100 na Christus) en met de stad Rotterdam uit de Middeleeuwen en Nieuwe tijd. Er kon bij het archeologisch onderzoek wel tot 10 meter diep worden gegraven. Talrijke vondsten zoals wapens, gereedschappen, sieraden en keukengerei geven ons nu een heel goed beeld hoe het dagelijks leven in Rotta en in het middeleeuwse Rotterdam eruit moet hebben gezien.

www.markthalrotterdam.nl  |  www.markthal.nl

1
1

Foto Ossip van Duivenbode

Markthal Rotterdam, MVRDV architecten
Markthal Rotterdam, MVRDV architecten

Foto Daria Scagliola en Stijn Brakkee

BOOR

Bureau Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam (BOOR) is in 1960 opgericht en is de oudste gemeentelijke archeologische dienst van Nederland. De werkzaamheden van BOOR bestaan uit:

  • het verrichten van wettelijke taken (o.a. toetsen van bouwplannen op het aspect archeologie),
  • het verrichten van archeologisch onderzoek (grondboringen, opgravingen) en het rapporteren over de resultaten ervan, -het beheren van de archeologische informatie en de gemeentelijk archeologische collectie van bodemvondsten,
  • het vertellen en tonen van het “archeologisch verhaal” aan een breed

publiek door middel van lezingen, lessen, nieuwsbrieven, boekjes, open dagen en exposities.

BOOR werkt niet alleen in de gemeente Rotterdam, maar ook voor andere gemeenten in het Maasmondgebied.

Voor meer informatie over de archeologie van Rotterdam en omgeving: www.rotterdam.nl/boor

Mede mogelijk gemaakt door

Met dank aan: gemeente Rotterdam, BOOR , Provast, Museum Boijmans Van Beuningen, Bureau Binnenstad, Corio, TBI, Job Dura Fonds, Dura Vermeer Groep NV, Stichting Bevordering van Volkskracht, VSBfonds, G.Ph. Verhagen-Stichting, Stichting H. Muller’s Vaderlandsch Fonds, Stichting Swart-van Essen, Stichting Van Achterbergh-Domhof, Van Cappellen Stichting, Prins Bernard Cultuurfonds Zuid-Holland, Stichting Departement Rotterdam der Maatschappij tot Nut van ’t algemeen, Stichting Verzameling van Wijngaarden-Boot en de Erasmusstichting.