Menu Sluiten

De Tijdtrap is de permanente tentoonstellingsruimte in het roltrappenhuis en de parkeergarage van de Markthal in Rotterdam met de archeologische bodemvondsten die zijn opgegraven in de bouwput. Hier wordt het verhaal verteld van 1000 jaar Rotterdam.

De Tijdtrap is iedere dag gratis toegankelijk en de bijzondere objecten in vitrines zijn goed te bekijken vanaf de verschillende verdiepingen vanuit de parkeergarage. Via de schuifdeuren in het roltrappenhuis kom je in de parkeergarages en de verschillende vitrines met vondsten.

Beweeg met een roltrap letterlijk door de tijd heen en ervaar de geschiedenis van Rotterdam in beeld en originele objecten. De Tijdtrap is dagelijks toegankelijk en via het trappenhuis van de parkeergarage daal je 15 meter naar beneden. Elke verdieping staat voor een eerdere periode in de geschiedenis van de stad en brengt je dichterbij de oorsprong van Rotterdam.

Bij de bouw van de Markthal hebben de archeologen van Bureau Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam (BOOR) in 2009 en 2010 ruim baan gekregen bij het blootleggen van de historie van Rotterdam. Bij dit archeologisch onderzoek zijn talrijke bewoningssporen gevonden en vele honderden vondsten gedaan, die samenhangen met de pre-stedelijke nederzetting Rotta (900-1100 na Christus) en met de stad Rotterdam uit de Middeleeuwen en Nieuwe tijd. Er kon bij het archeologisch onderzoek wel tot 10 meter diep worden gegraven. Talrijke vondsten zoals wapens, gereedschappen, sieraden en keukengerei geven ons nu een heel goed beeld hoe het dagelijks leven in Rotta en in het middeleeuwse Rotterdam eruit moet hebben gezien.